Deze technische richtlijnen dienen als leidraad voor trainers, spelers, coaches en overige begeleiders.

Voorwoord

Mijn naam is Jary Kroon, oud-speler van Heren 1, voormalig trainer van H3 & H5, en lid van de Technische Commissie. Als 7-jarig jochie ben ik begonnen met volleyballen bij WVV'72 in Wijk aan Zee en later bij Phoenix (nu Jonas) in Beverwijk. Naast de clubtrainingen trainde ik vanaf m'n 11e bij Rayon trainingen en vanaf mn 13e bij PDK volleybalschool. Toen ging het snel, elk seizoen minimaal een niveau omhoog en regelmatig een andere club. Als ik mijn 2 hoogtepunten moet aangeven van mijn volleybaltijd, zijn dat het winnen van het Nederlands Kampioenschap Beachvolleybal <21 in 2017 en de internationale toernooien met Jeugd en Jong Oranje in de zaal van 2013 tot 2015. De eerste volleybaljaren zijn ontzettend belangrijk en ik ben blij dat ik je op deze plek mag toespreken.


 

Goede trainingen krijgen is ontzettend belangrijk, zeker voor jonge en beginnende volleyballers. Als in het begin een foute beweging is aangeleerd, is het vaak lastig om later weer af leren. Daarmee is gelijk het belang van deze omgeving aangegeven.

Vanaf mijn 15e ben ik actief als trainer. Ik merkte dat alleen verstand van volleybal niet voldoende is. Het plannen en organiseren van trainingen is een vak apart. Ik hoop dat deze omgeving je helpt om een goede speler, trainer, coach of andere begeleider te worden.


 

Voor een training zijn plezier en de juiste dingen leren het belangrijkst. Als de vereniging een leidraad en een beleid aanbiedt, hoef je als trainer niet (steeds) het wiel opnieuw uit te vinden en is de stap om trainer te worden prima te maken. Daarnaast wordt iedereen daardoor uniform opgeleid qua technieken, spelsystemen en tactieken, wat goed is voor de vereniging qua doorstroming en behoud van leden.

Heel veel succes en plezier!

 

Technisch beleidsplan

Volleybalvereniging Jonas wil ieder lid passend volleybal aanbieden. Van recreatief spelen tot prestatiegericht trainen en spelen om de top te bereiken, en alles wat daar tussenin zit.

De Technische Commissie is hier verantwoordelijk voor. Dit beleidsplan is erop gericht om via een gestructureerde (jeugd)opleiding en begeleiding te komen tot een kwalitatief hoogwaardige jeugd- en seniorenafdeling.

Hierin vind je alle doelstellingen per categorie waar je als trainer mee aan de gang kunt gaan. Kijk altijd naar 3 vaardigheidskaarten. Wat moeten de spelers al kunnen, wat gaan ze dit seizoen leren en waar moeten ze naartoe. Het leerproces is namelijk een flow. Je komt ergens vandaan en je wilt ergens naartoe.

Onderwerpen: doelstellingen, opleidingsmodellen, instroom van nieuwe leden, trainingsuren, talentontwikkeling, vaardigheidskaarten.

Lees hier het Technisch Beleidsplan van vv Jonas
 

Planning

Je hebt aangegeven of bent gevraagd om training te geven. De voorwaarden zijn besproken en overeengekomen. Je gaat team X training geven voor een seizoen. Dan is het tijd om na te denken hoe je invulling gaat geven aan een heel seizoen training geven. Allerlei vragen komen er op je af. Hoe ga je een heel seizoen te werk? Waar begin je mee, en waar eindig je mee? Je gaat het seizoen plannen!


 

Het is prettig om als trainer een raamwerk te hebben waarbinnen tijdens het seizoen getraind wordt. Het is geen vast en rigide systeem. Want soms gaat de vooruitgang sneller, soms langzamer, soms zijn er blessures, etc. Let wel op, dit mag je niet weerhouden om een jaarplan op te stellen. In jaarplan komen trainingsdoelen, planning van wedstrijden, mate van belasting én pas je dus zo nu en dan aan. Een jaarplan helpt je om trainingsvoorbereidingen te maken.


 

Onderwerpen: jaarplanning, voorbereidingsperiode, wedstrijdperiode, overgangsperiode, trainingsplanning, trainingsvoorbereiding, trainingsopbouw.

Ga naar Planning
 

Training geven

Nadat je training is voorbereid begint het echte werk: training geven. Wat je voorbereid hebt, ga je in de praktijk brengen. Nu komt het erop aan om spelers te helpen, te motiveren, te corrigeren en te belonen. Je bent voor de meeste spelers degene die alles weet of zou moeten weten. Als trainer heb je meerdere rollen: de kenner, de overdrachtskunstenaar, de pedagoog, de vertrouwensman, de vaderfiguur, de normbepaler, de analist, en wie weet welke rol een speler nog meer van jou verwacht.

Wie als speler in het veld staat of heeft gestaan, is niet automatisch geschikt als trainer. Het is een heel ander vak. Zelfs topsporters moeten toegeven dat er wel even iets anders bij komt kijken. Net zoals dat je hebt leren lopen, kun je ook leren training geven. Niemand is perfect en als trainer maak je ook fouten, dat hoort eenmaal bij een leerproces.

 

Onderwerpen: zes principes (volley), leiding geven, organiseren, methodiek, analyseren en corrigeren.

Ga naar Training geven
 

Volleybaltechnieken

In het volleybal speel je de bal op meerdere manieren, die technieken genoemd worden. We delen de technieken in op basis van de houding van de speler, de spelsituatie en hoe de bal naar een speler toekomt (neutraal, floatend, spinnend, snel, langzaam)

In de eerste aanleg van volleybal zullen spelers de technieken onder controle proberen te krijgen. Al snel zullen de technieken met de balcontacten ervoor en erna worden beoefend, waardoor meer complexe oefeningen ontstaan en meer variatie mogelijk is. Het is belangrijk om te weten hoe je elke techniek doet, wat de aandachtspunten zijn en wat de meest gemaakte fouten zijn.

Het is belangrijk om te weten hoe elke techniek correct uitgevoerd wordt en hoe je ze kunt aanleren.

Onderwerpen: servicepass, rallypass, set-up, aanval, blokkering, aanvalsdekking, verdediging, service.

Ga naar Volleybaltechnieken
 

Cool Moves Volley

Volleybal bestaat al jaren voor de jongste volleyballertjes in diverse competitie- en spelvormen (Minivolleybal). Het heette eerst Circulatie minivolleybal (CMV) en sinds 2009 Cool Moves Volley.



 

CMV bestaat uit 6 niveaus. Zij vormen een doordachte opbouw voor het leren spelen van volleybal. Qua spelregels, maar vooral ook de ontwikkeling van de volleybalvaardigheden. Kinderen maken op een speelse manier kennis met de basis van het volleybalspel.

Onderwerpen: samenhang, visie spelregels, vaardigheidskaarten.

Ga naar Cool Moves Volley
 

Van systemen naar strategie

Volleyballen doe je in een team van 6 tegen een team van 6 in het veld. Bij CMV ook 4x4 en bij beachvolleybal 2x2 en 3x3. Er zijn bepaalde regels wat betreft de opstelling van spelers binnen een veld. Je spreekt in de volleybalwereld over systemen.

Zo zijn er aanvalssystemen, stopsystemen en verdedigingssystemen. Het zijn vaste afspraken binnen het team om juist zelf meer te scoren en de tegenstander minder. Je kunt systemen aanpassen aan de mogelijkheden van de verschillende spelers.

Onderwerpen: systemen, strategieën, 6-6, 2-4 spelsysteem, 1-5 spelsysteem, aanvalssystemen, stopsystemen, blokkeersystemen, verdedigingssystemen.

Ga naar Van systemen naar strategie
 

Voorbeeld oefeningen

Welke oefeningen doe je? Dat hangt af van het aantal speler, het niveau van de spelers, de belastbaarheid van de spelers. Je wilt zorgen dat er veel balcontacten plaatsvinden per speler, weinig gewacht hoeft te worden en dat de spelers zich kunnen verbeteren tijdens de oefeningen.

Bij een nieuw team, begin je eenvoudig. Wanneer een oefening goed gaat, kun je de volgende keer de oefening moeilijker maken. Gebruik oefeningen van andere trainers, platformen en andere bronnen. Oefeningen die werken, werken. Op internet staat veel oefenstof die vaak makkelijk en gratis toegankelijk zijn. Je kunt natuurlijk ook zelf oefeningen bedenken, alleen bedenk let wel goed op het doordraaien, verloop, niveau, etc.

Onderwerpen: Oefeningen voor pass, set-up/bovenhands, aanval, blok, verdediging en uitleg over service.

Ga naar Voorbeeld oefeningen
 

Ondersteuning en begeleiding

Heb je uitleg of hulp nodig? Laat het weten!

Mail naar tc@vvjonas.nl of spreek iemand aan in de zaal.